piątek, 18 kwietnia 2014

Chocolate Cake

Hej 
Dość długo mnie tu nie było i przepraszam, ale brak czasu na jakiekolwiek pieczenie było spowodowane nauką i brakiem pomysłów. Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowy z migdałami. Co mnie najbardziej w nim zaskoczyło pieczę się go bez proszku do pieczenia i mąki!
Przygotowanie:
Składniki:
160 g gorzkiej czekolady, z grubsza połamanej
160 g masła
5 jajek (osobno białka i żółtka)
130 g drobnego cukru
125 g zmielonych migdałów
50 g płatków migdałowych, przyrumienionych na patelni i posiekanych
35 g startej gorzkiej czekolady
migdały - do dekoracji
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady 
60 g masła
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem do białości. Połączyć z przestudzoną czekoladą, zmielonymi migdałami, posiekanymi migdałami i startą czekoladą. Białka ubić na sztywno. Połączyć je z resztą ciasta.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 45 minut. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z tortownicy. Wyjąć z tortownicy i położyć do góry dnem. Udekorować czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i migdałami w całości.
Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. wygląda pysznie *.*
    wesołych świąt!
    klikniesz w baner choies? dla Ciebie to tylko chwila :)
    http://julka-paulinaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaka <3 Pięknie fotografujesz jedzenie :)

    fabrykaszczesciaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! Tort wygląda przepysznie! Czekam na kolejne przepisy!
    Obserwuję :)
    http://kwasne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda :)

    wzajemna obserwacja ? Daj znać

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki ja też obserwuję , zapraszam częściej do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Hey obserwacja za obserwacje? Zacznij a napewno się odwdzięczę :* <3 Świetny desing i wspaniała bloggerka :*

    OdpowiedzUsuń