Hej ♥
Dziś pokaże Wam przepis na lizaki, który znalazłam na blogu Strawberry Cake. Przy okazji serdecznie zapraszam, ponieważ często zdarza się trafić na jakiś ciekawy przepis. Lizaki szczególnie nadają się na zbliżające się święto Zakochanych :)
Przepis
Składniki
400 g pokruszonych ciasteczek (np.herbatniki) lub ciasta
2 tabliczki czekolady
125g serka mascarpone
Łyżka kakao
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
ozdoby
Pokruszyć herbatniki (można to zrobić przy pomocy blendera). Dodać do nich serek mascarpone, masło, cukier, pół roztopionej czekolady, kakao i cukier. Zagnieć ciasto i uformować z niego kulę. Tak przygotowaną masę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kwadrans. Z chłodzonego ciasta uformować małe kulki. Ułożyć je na deseczce lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w lodówce (ok. pół godziny). W międzyczasie rozpuścić 1/4 czekolady. Maczać w niej patyczki i nabijajać na nie czekoladowe kulki. Tak przygotowane cake pops włóżyć do lodówki do czasu, aż czekolada wyschnie, a twoje ciasteczkowe lizaki będą się trzymać na patyczkach. Pozostałą część czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzać w czekoladzie i poczekać aż spłynie jej nadmiar. Można też zanurzać je w lukrze. Teraz możesz dowolnie udekorować swoje Cake Pops!
2 tabliczki czekolady
125g serka mascarpone
Łyżka kakao
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
ozdoby
Pokruszyć herbatniki (można to zrobić przy pomocy blendera). Dodać do nich serek mascarpone, masło, cukier, pół roztopionej czekolady, kakao i cukier. Zagnieć ciasto i uformować z niego kulę. Tak przygotowaną masę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kwadrans. Z chłodzonego ciasta uformować małe kulki. Ułożyć je na deseczce lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w lodówce (ok. pół godziny). W międzyczasie rozpuścić 1/4 czekolady. Maczać w niej patyczki i nabijajać na nie czekoladowe kulki. Tak przygotowane cake pops włóżyć do lodówki do czasu, aż czekolada wyschnie, a twoje ciasteczkowe lizaki będą się trzymać na patyczkach. Pozostałą część czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzać w czekoladzie i poczekać aż spłynie jej nadmiar. Można też zanurzać je w lukrze. Teraz możesz dowolnie udekorować swoje Cake Pops!
Znam ten blog i probowalam przepis, ale z moimi zdolnościami...
OdpowiedzUsuńJaiswiatus.blogspot.com
Teraz to mi ochoty narobiłaś, jeju. Najlepsze.
OdpowiedzUsuńBuziaki x
http://little-wonderland-by-ola.blogspot.com