wtorek, 4 marca 2014

Pizza

Hej 
Jeżeli nie robiliście jeszcze nigdy pizzy, na początku może być trochę trudno (za pierwszym razem robiłam ją prawie 4 godziny),ale nie rezygnujcie od razu, ponieważ wychodzi świetna! Byłam pod wielkim wrażeniem, że ciasto wyszło tak bardzo kruche!
Przepis
Składniki
Ciasto:
1 łyżeczka cukru
0,75 szklanki wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
30 g drożdży

Sos pomidorowy:
1,5 łyżeczki cukru
pieprz
sól
bazylia
1 cebula
1,5 ząbka czosnku
3 pomidory
1,5 koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki oliwy

Dodatki: 
ser
szynka 
boczek

Ciasto:
Z drożdży, cukru, połowy wody i 3 łyżek mąki robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Sos:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy koncentrat oraz pokrojone w kostkę pomidory.
Kiedy warzywa trochę się podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią. (Można dodać też trochę ketchupu).
Dusimy dalej pod przykryciem przez 15 minut. Sos można zmiksować blenderem lub pozostawić w takiej postaci.
Pizza:
Ciasto rozwałkowujemy i robimy pogrubione bandy. Smarujemy sosem, posypujemy startym serem i pokrojoną szynką i boczkiem.
Pizze przekładamy na zwilżoną oliwą, blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie wiem czy to z powodu tego, że jest taka duża lub może z powodu piekarnika, lecz u mnie pizza siedziała dobrą godzinkę :)
SMACZNEGO :)


Trochę przerobiony przepis stąd: Cooklet

1 komentarz:

  1. Och! Omg. Jako tak można robić ludziom smaka? Haha. Pycha. Też znam cudowny przepis na pizzę
    Poklikasz w baner sheinside? jaiswiatus.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń